Groen doet Goed!

Gemeente Alphen aan den Rijn wil met een brede steun van lokale partners graag dat haar jonge inwoners buiten spelen, ontdekken en ravotten. Tien gemeenten in Zuid-Holland doen mee aan het project Groen doet Goed, om onze verstedelijkte jeugd in de leeftijd van 4-12 jaar samen met hun opvoeders vaker in het groen aan de stadsranden en daarbuiten te laten verblijven.

Het programma in Alphen aan den Rijn is gebaseerd op een lijst met activiteiten, die je voor je twaalfde moet doen in het groen. Soms hele simpele dingen als slootje springen, wolken kijken, op je blote voeten door het gras rennen en kriebelbeestjes zoeken. Soms hele spannende dingen als slootje te springen, een koe te aaien, een hut bouwen, in de open lucht slapen, sterren kijken of zelfs vuurtje maken.

 

 

Alpha Rangers

Onze jonge inwoners kunnen Alpha Rangers worden; de jongste generatie Helden van de Natuur. Ze volgen de rollen van een molenaar, schipper, turfsteker, vogelaar, boswachter en veeboer. Hiervoor is voor scholen een leskist en een lesprogramma ontwikkeld op basis van de 50 dingenlijst. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen de gelegenheid om op excursie te gaan. Dat betekent dat ruim 10.000 kinderen met hun klas een dagdeel op stap gaan. Kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen de buitenwereld ontdekken aan de hand van een 50 dingenlijst waarmee ze stickertjes kunnen verzamelen, en voor de jongeren van 8 tot 12 jaar is er een app met opdrachten waarvoor ze naar buiten moeten en prijsjes kunnen winnen.

 

 

Waarom doen we dit?

Spelen in de natuur is leuk en gezond. Kinderen die in een groene wijk wonen, regelmatig in de natuur spelen en zelf groente en fruit verbouwen zijn aantoonbaar gezonder. Helaas spelen kinderen 50% minder buiten dan 20 jaar geleden en is hun speelruimte met 90% geslonken. Het resultaat wordt langzaam zichtbaar. Veel kinderen kampen met overgewicht en kinderen in de stad hebben steeds vaker last van ADHD, diabetes, angsten en depressies. Het is voor kinderen heel goed om vaker in het groen te zijn, ze bewegen meer, voelen zich prettig, leren door te ontdekken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die vaak in het groen zijn, minder vaak ziek zijn en betere leerprestaties hebben. Met Groen doet Goed laten we kinderen weer spelen in de natuur.

Lees ook de IVN-factsheet 'natuur grote invloed'.